Bra råd

Bra råd om du vill skapa perfekta kontoret

Hur ser det perfekta kontoret ut? Det beror helt och hållet på företaget, dess verksamhet och vision. Kontor ser ut på olika sätt, så mycket är klart. Vissa företag investerar mycket i att skapa en vacker miljö för att skapa den rätta bilden av sin verksamhet medan andra lägger pengar på att köpa utrustning som är viktigare för själva företaget. Ett perfekt kontor för ett företag kan kännas helt opassande för ett annat.

Med det sagt, kan man gott undra ifall det finns några generella riktlinjer som kan följas oavsett vad företaget arbetar med? Det gör det faktiskt och här kommer några av de viktigaste:

  • Skapa en ljudisolerad miljö för medarbetarna. Höga ljudnivåer upplevs som abstraherande och jobbiga på ett kontor. Att installera en skärmvägg som absorberar ljudet och skapar en bättre arbetsmiljö kommer att uppskattas av alla kollegor. Skärmväggar kan placeras på olika ställen beroende på hur kontoret ser ut och på det specifika behovet. Behöver du dessutom skapa avskildhet kan skärmväggen vara ogenomskinlig.

  • Belysning är A och O på ett kontor. I många fall behöver du skräddarsy din belysning så att den passar ljuset från fönstren, skrivbordsplaceringen och personalens önskemål. I många fall är det bra att kombinera bordslampor med en takbelysning som passar omgivningen.

  • Ergonomiska skrivbord och stolar är ett måste speciellt för verksamheter där medarbetarna spenderar långa timmar inomhus och bakom datorn. Rygg och nacke måste skonas och därför är det väldigt viktigt att investera i ergonomiska kontorsmöbler.

Inredningen är viktig

Förutom en bra ljudnivå och rätt belysning finns det ännu en faktor som är av otrolig vikt för ett kontor och det är inredningen.

Bra design, bekväma möbler och fina detaljer kan göra mycket för den allmänna känslan på kontoret. Verksamheter som dessutom skapar en viss status tack vare kontorsinteriören måste tänka extra noggrant på hur de inreder sitt kontor. Exempel på sådana företag är redovisningsbyråer, webbyråer, advokatkontor och IT företag. Det finns gott om inspiration att hämta från nätet och ifall du behöver extra hjälp kan du alltid anlita en designer som kan skapa en fantastisk miljö på kontoret.

Kaffehörnan skapar gemenskap

Sist men inte minst ska varje kontor ha en plats där medarbetare kan samlas, ta en kopp kaffe i lugn och ro och prata med varandra. Den så kallade kaffehörnan kan se ut på olika sätt. Vissa företag väljer att ha större utrymmen med sköna soffor, kuddar och kanske några spel, medan andra satsar på en enklare hörna med bara en kaffemaskin och kanske några stolar eller fåtöljer. Sådana utrymmen skapar gemenskap och bidrar till att människor trivs bättre på sin arbetsplats.