Hus

Att välja rätt gardiner

Det finns olika åsikter om huruvida man ska ha gardiner eller inte. Det kan skapa väldigt olika stämning i ett rum om man har gardiner eller inte. Och olika sorters gardiner skapar förstås olika stämningar i ett rum. Det finns olika hänsyn att ta när du ska avgöra vilken sorts gardin som passar i ditt rum och det tänkte vi titta lite närmare på.

Hur mycket ljus är det i rummet

Det här är en ganska viktig detalj. Har du stora fönster som släpper in mycket ljus? Är det norrvända fönster, kanske du vill minimera gardinerna för att behålla det vackra ljuset. Du kan också välja tunna voilegardiner, som släpper igenom mycket av ljuset. Är det däremot södervänt kanske du vill skärma av solen lite, och samtidigt minska värmeinsläppet. Kanske du ska fundera på gardiner på mått, som passar perfekt i fönstret, utan att ljusinsläppet påverkas? Det behöver inte vara mycket dyrare och resultatet kan verkligen bli perfekt. En sak som är värd att ta med är färgerna på gardinerna. Är det mycket sol kan det påverka färgerna negativt. De kan blekas avsevärt i ett södervänt fönster. Här passar ljusa och skira färger bäst. Du kan se mer på dekoria.se

Färg och stil

Vi har redan varit inne på färgerna på gardinerna, och det ska förstås passa både med ljuset i rummet, men även med vilken stil du annars har på inredningen i rummet. Ta eventuellt hjälp av ett inredningsprogram som både låter dig flytta runt på möblerna och välja olika gardiner. Det är stor skillnad på om du väljer gardiner som går ner till golvet eller om det är de populära café gardinerna du fastnat för. Det kan vara en bra hjälp att se det för sig på skärmen, innan du börjar köpa hem olika modeller. Här kan du även experimentera med detaljer som gardinomtaget.