Hus

Bygg en utedusch

En utedusch är praktisk och har många fördelar, speciellt om du har pool och vill duscha innan eller efter bad. Finns det något skönare än att ställa sig under en utedusch för att svalka av sig?

Vi berättar hur du kan bygga din egen utedusch utan dyrbara alternativ.

Att tänka på först

Innan du gör någonting ska du välja vilken typ av utedusch du tänker dig. En av de mer vanliga utomhusduscharna har en gasolvattenberedare som på ett mycket effektivt men gynnsamt vis kan värma upp vattnet. Ett annat alternativ är en soluppvärmd utomhusdusch. En soluppvärmd utedusch syftar på en trädgårdsdusch där vattnet värms upp av solens energi. En tredje lösning är en trädgårdsdusch där vattnet kan komma från en trädgårdsslang, alternativt kan källan vara samma som din bostad har.

Anpassa duschen efter just dina markförhållanden

Eftersom du måste anpassa duschen till just dina förhållanden finns sällan fasta mått angivna i beskrivningar kring uteduschar. Gå runt huset några varv för att hitta den allra bästa platsen. Du vill ju gärna att den ska bli näst intill osynlig, eller hur? Det är frestande att välja impregnerat trä, men vanligt, obehandlat håller i många, många år. En luftig konstruktion hinner också torka mellan varven.

Extra träskydd

Vill du trots allt ha ett extra skydd, gör efter gammalt manér och stryk ytorna som ligger mot marken med trätjära. Om duschen ska stå någonstans där det finns risk för tjäle bör du gräva till frostfritt – cirka 800 mm, alternativt ta bort förankringen i huset under vinterhalvåret så att uteduschen kan röra sig fritt. Kommer den att stå på berg gör plant med sten. Sist men inte minst behöver du en duschblandare med tillbehör.

Bygg din utedusch

När allt detta är klart bygger du din utedusch. Gräv till frostfritt, skruva ihop bottenramen, montera reglarna, placera ramen över platsen, skruva ditt golv och sedan klä väggarna.

Lycka till!