Hus

Skaffa bio-känslan med rätt akustik

Att maxa fredagsmyset med en hemmabioanläggning blir allt mer populärt och många är de som väljer att investera stora pengar i sina elektroniska system. Men för att hitta den riktiga bio-känslan gäller det att ta steget längre och även maximera rummets akustik.

Det är få saker som slår att se en riktigt bra film eller serie tillsammans med ett lika bra ljud. På marknaden finns idag en uppsjö av olika hemmabiosystem i samtliga prisklasser att välja mellan för dig som vill kunna se din favoritfilm med den ljud- och bildkvalitet som annars krävde ett besök på biografen.

Men oavsett hur lyxigt och avancerat hemmabiosystem du än väljer till ditt hem så kommer du aldrig att kunna nå de höjder som en biograf har att erbjuda utan den rätta akustiken i rummet. Tvärtom kan ett rum med hårda gipsväggar, och framförallt betongväggar, generera ett nästan obehagligt ljud som istället förtar den fantastiska upplevelse som systemet producerar.

Hemligheten kan sitta i taket
Vill du satsa extra mycket på ditt vardagsrum eller din hemmabio kan det vara en idé att även investera i ett akustiktak. I ett sådant installeras speciellt utformade absorberande plattor som tar in och absorberar ljudvågorna istället för att låta de studsa fram och tillbaka över rummet och i värsta fall skapa ett slags eko. Dessa putsas sedan över med en särskild puts som även den är anpassad för bästa möjliga akustik. Således kommer plattorna i taket inte att synas, däremot kommer de att göra stor och märkbar nytta i det tysta.

Tekniken inom akustik går ständigt framåt och för den som har möjlighet och intresse finns här många fördelar att dra för att göra sitt hem till en svårlämnad plats. Akustiktak kan givetvis installeras i hemmets alla rum, men det är få platser som den gör så pass märkbar skillnad som i vardagsrummet eller just hemmabion.