Hus

Skapa goda sömnvanor

Hälsosamma sömnvanor gör stor skillnad på din livskvalitet och hur du tacklar vardagen. Att ha sunda sömnvanor kallas ofta för att ha god sömnhygien, att man tar hand om sig själv och håller sig fräsch på samma sätt som att man duschar eller borstar tänderna. Att hålla sig till ett sömnschema eller en praxis är väldigt viktigt för att skapa en god sömnhygien.

Ett tydligt schema

Håll dig vid ett sömnschema med samma tid för sänggående och uppvaknande, även på helgerna i så stor utsträckning som möjligt. Detta hjälper dig att reglera kroppens inre klocka och hjälper dig att somna samt att sova gott under natten utan för många uppvaknanden. Det kan också vara ett tips att ha in en avkopplande aktivitet/rutin när du går till sängs. Det kan vara ett läsa 5 minuter i en bok, utöva meditation eller gå igenom dagen som varit i ditt huvud. Du bestämmer själv vad det ska vara, men det hjälper din kropp att förbereda sig för att gå till sömns.

Rummets miljö

Utvärdera och analysera ditt rum. Designa din sömnmiljö för att fastställa att sovrummet har de villkor du behöver för god sömn. Ditt sovrum ska vara svalt, runt 19 till 21 grader lite beroende på vilket temperatur du föredrar dagtid, men det ska definitivt vara svalare än under dagen. Ditt sovrum ska också vara fritt från buller som kan störa din sömn och det bör också vara helt mörkt utan ljusinsläpp. Kontrollera ditt rum om du hör små irriterande ljud eller andra störningar, detta inkluderar också din partners eventuella rörelser eller snarkningar. Slutligen är det såklart viktigt att du har en plats att sova på där du trivs, alltså en säng som passar dig bra. Sängen ska passa dina behov och vara det du och din kropp behöver. Med dessa tips har du kommit en bra bit på vägen till att sova bättre.