Hus

Viktigt med bra belysning

Något som är viktigt i alla hus, det är att ha rätt belysning på rätt plats. De flesta kanske inte tänker på att olika lampor är anpassade att vara för olika saker. Det är ju så att arbetsrummet och sovrummet till exempel inte bör ha samma sorts belysning. I arbetsrummet behöver du ha mycket ljus, så att du ser vad du gör. Sovrummet där passar det bättre med en mjukare belysning, men det kan vara bra med läslampa vid sängen, samt en taklampa att tända vid behov så att du ser att bädda eller städa. Alla rum i ditt hus behöver ha olika sorters ljuskällor. Det är bra att sikta på att ha runt 5-7 olika. Det kan då vara led belysning så väl som vanlig.

Bra saker att tänka på när det gäller belysning

Om du ska inreda med nya lampor, se då till att få in allmänbelysning, stämningsbelysning, arbetsbelysning samt kanske även punktbelysning. Allmänbelysning är oftast det vi får genom att sätta upp taklampor. Dessa kan vara av hängande typ eller som plafonder. Det går även ha spotlights som allmänljus. Bra lampor och led belysning kan du förresten hitta på https://www.lampornu.se/.

Utöver taklampor är det bra att även satsa på andra ljuskällor. Det kan vara stämningsljus i form av bordslampor, fönsterlampor och så vidare. Har du fina föremål på väggen eller i en hylla, så kan du satsa på punktbelysning av dessa områden. Sedan var det ju även detta med arbetsbelysning. Den typen av ljus är bra att ha då du ska se vad du gör. Det i arbetsrummet, köket eller om du har hobbyrum där du sysslar med pyssel av olika slag. Tänk även på att även där behövs andra ljuskällor. Oftast är det så att du i alla rum behöver ha tre olika belysningar så som allmänbelysning, riktad belysning/arbetsbelysning samt även stämningsbelysning.