Hus

Vilka viner passar till vilken ost?

Något som passar mycket bra tillsammans, det är ost och vin, men det gäller att matcha rätt vin med rätt ost. Det så att de tar fram smakerna hos varandra på ett bra sätt. Rent generellt kan man säga att ett bra val är fruktiga viner. Många gånger tänker man att det ska vara rött vin till osten, men det är minst lika gott att dricka ett torrt friskt, fruktigt vitt vin, om inte godare! Väljer du ett sött vin, så ger det en fin smakbrytning till ostar som är salta och lagrade. Till osten kan det även vara gott med torr äppelcider eller öl. Allt beror på vad det är för ost du vill äta.

Ost och vin som passar bra ihop

Du kan med fördel få bra tips där du köper ditt vin, men ett par smarta tips för ost och vin får du även här. Parmesan går till exempelvis bra ihop med rosévin. Till brieosten så är det inte fel med en Riesling då de tillsammans gör en bra smakkombination. Om du gillar cheddar, så är det perfekt att avnjuta det tillsammans med Cabernet sauvignon. När det gäller manchego som är en ost på fårmjölk så kommer den till sin rätt med ett glas Cabernet blanc. Till burrata passar det bra med champagne då det balanserar upp ostens fylliga och gräddiga smak på bra sätt.

Förvara ditt vin på rätt sätt

När du ska förvara ditt vin så är det viktigt att göra det på rätt sätt. Oöppnade flaskor kan förvaras ett par dagar i ditt kylskåp. Oöppnade viner däremot ska förvaras svalt, gärna mörkt och utan att de störs. Sedan beror det en del på om du ska lagra dem, eller bara förvara dem. Det finns vinkylar att köpa om du vill och du kan hitta vinställ här. Vinställen bör dock ställas på bra plats i hemmet.