Fixa fasaden
Börjar det bli hög tid att renovera fasaden? Eller är du kanske på gång att bygga till eller bygga nytt?
Olika sorter
Oavsett om det är dags att sätta ny panel eller om du står inför ett nytt och spännande byggprojekt, är det bra att hitta panel i hög kvalité som dessutom är prisvärd.
Utbudet av så väl obehandlad som grundmålad panel är stort. Först och främst bör du fundera över vilken typ av panel som passar ditt byggprojekt allra bäst. Är det fjällpanel som har fångat ditt hjärta? Kanske väljer du en herrgårdspanel eller klädselpanel? De finns alla i en mängd olika dimensioner samt längder.
Fjällpanelen monteras liggande och används till fasadbeklädnad. Vad är då fjällpanel? Jo, det är fasade brädor och de ger en överlappande struktur där skarvarna döljs helt.
Herrgårdspanelen är även den en panel vars användningsområde är just fasadbeklädnad. Men här kommer skillnaden – herrgårdspanelen kan monteras så väl liggande som stående.
Klädselpanelen å sin sida används främst som stående panel. Den kan du även med fördel använda som täcklist.
Ta hand om panelen
Ytterpanel skyddar mot frost, fukt och blåst. Ja, mot det stundtals tuffa nordiska klimatet. Och vad är mer klassiskt svenskt än ett trähus?
Står du i valet och kvalet om du ska välja liggande eller stående panel? En liggande panel får huset att verka bredare och lägre, medan en stående panel ger huset ett högre utseende.
Ett gott råd är att tvätta fasaden regelbundet. Det gör du enkelt med ett milt tvättmedel och borste. Därefter kan du bara skölja av med trädgårdsslangen. Tänk på att inte använda högtryck på en träfasad! Vid användning av högtryck trycks vatten in på ställen där det verkligen inte ska vara. Måla om panelen vid behov. De sidor som utsätts för mest solljus behöver målas om oftare. Det kan även vara bra att inte ha växter mot fasade, eftersom det då bildas fukt.